Ontvanger

Email verkeer is tweerichtingsverkeer.

De ontvanger

Jij als  de verstuurder van de mail kan wel het belang inzien van het versturen van beveiligde mail, maar de ontvanger van die mail moet het ook inzien. In mijn ervaring is juist in de omschakeling naar versleutelde mail, het gegeven dat je dat met zijn tweeën moet doen, zender en ontvanger de grootste horde.

Maar stel dat de ontvanger het belang ervan inziet, wat behelst de omschakeling naar versleutelde mail en wat vraagt ie van een gebruiker.  En hoe kun je helpen?

Beperkingen apparatuur
De ontvanger kan het bericht niet lezen op zijn smartphone.
Er zijn wel beperkte mogelijkheden om email verkeer via smartphone te beveiligen
maar die bereiken niet het niveau van beveiliging waar we het hier over hebben. De meest mobiele, draagbare vorm voor dit soort mailverkeer zijn ultrabooks en sommige tablets. Volwaardige computers dus, encryptie vereist trouwens ook de nodige rekenkracht.

Installatie en gebruik
Op de pagina's  hoe gebruik en hoe installatie worden verdere details gegeven wat je moet doen. Het installatieproces is eenmalig, maar het bijhouden van de sleutels, het sleutelbeheer vereist enige betrokkenheid en zorgvuldigheid.

Hulp op afstand bij de installatie en configuratie
Stel dat een vriend of kennis het wil maar het technisch voor elkaar krijgt kun je via Teamviewer  het voor hem of haar installeren en instellen. Ook aanvullende instructie kan via teamviewer gegeven worden.

 Uitwisselen van sleutels in het echte leven
 Voor het uitwisselen van sleutels is het handig  kaartjes te maken met je mailadres,  je key fingerprint en pub sleutel of een pagina te printen  met x maal die gegevens en die in x stukjes te knippen en in je portemonnee te stoppen. Dit is wel een echt waardevolle handreiking naar geïnteresseerden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten